Sidor

Favoritrecept

Blåbärskaka
Ingredienser
Deg:
150g margarin
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Blåbär

Fyllning:
1 ägg
½dl socker
1 msk vaniljsocker
½ burk gräddfil (1dl)
½ burk kvark (1dl)

Gör så här


Deg:
Margarin och socker röres vitt ocdh pösigt
Bakpulver och vetemjöl blandas och nedröres i margarinsmeten.
Tryck ut degen i en pajform.

Sätt blåbär på.

Fyllning:
Vispa ägg och socker
Tillsätt vaniljsocker gräddfil och kvark och häll det över bären.

200grader, 30-40 minuter

Havretårta med bär
Enkel att laga och det går snabbt att göra den. Men ack ändå så god. Havrebotten och grädde till garneringen och några bär som man plockar på.





Ingredienser

125 g margarin rumstemp! (Om du smälter smöret blir botten hård).
4 msk socker
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
3 msk florsocker
(vispa ihop)





Gör så här

Rör socker och margarin smidigt.

Blanda havregryn, vetemjöl och bakpuler.

Blanda torra ingredienserna med margarinblandningen.

Tryck ut degen till en rund platta på bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader ca 5-10 minuter.

Bär (några bär över kakan)
eller varför inte frukt.

När bottnen är färdig gräddad. Låt den kallna.

Bred sedan grädden över och sätt några bär over grädden.

Långpannekaka med kolaglasyr
Ingredienser



4 ägg

3½ dl socker
150 gram smör
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
100 g mald sötmandel
1 dl mjölk

Glasyr:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
½ dl socker
½ dl sirap
2 dl grädde

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält smöret.
Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver. Sedan mandel, smör och mjölk.
Rör så att allt blandas.
Häll smeten i en långpanna. 30x40cm med bakplåtspapper.
Grädda 10 minuter.
Lyft sedan över kakan ur långpannan med bak.pl.pappret på till ett galler. Lossa bottnen från pappret med en pannkaksspade.

Smält smöret till glasyren i en kastrull. Rör ner mjölet och de övriga ingredienserna. Låt det koka upp under omrörning.
Koka på medelstark värme 7-10 minuter.
Glasyren ska bli lite tjock och blank.
Bred glasyren över kakan.
Njut!





Majsgryta

Jättegott!

Ingredienser

2 påsar majs
1-2 burkar tonfisk
1 liten burk champinjoner
1 lök
2 dl mjölk
1 tsk salt


Gör så här

Hacka löken och blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kan du smörja en ugnsform med olja eller margarin.

Häll sedan över allt från kastrullen till ugnsformen. Strö riven ost över.

Ställ in i ugnen, 225º i ca 20 minuter.





Wienerflätor

Istället för bullarna
Ingredienser
Äggblandning:
2 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
50 g jäst

Degblandning:
5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt margarin

Fyllning:
100 g margarin (rumstempererat)
1 dl socker
50 g suckat
1 dl russin
1 msk kardemumma

Glasyr:
¾ dl florsocker
½ msk vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 250º.

Vispa lätt ihop ägg, salt och socker. Tillsätt jäst och rör tills jästen smält.

Degblandning:
Vetemjöl och margarin smulas ihop till en deg.
Blanda sedan ihop degen med äggblandningen.
Och arbeta ihop till en deg.

Dela degen i 3 delar.

Rulla ut varje del och tryck en fåra utmed längderna, i mitten.

Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser. Fyll längderna med fyllningen. Låt det nu jäsa ca 1 timme. När det jäst färdigt pensla då med ägg och ställ in i ugnen ca 8 minuter.

Bred ut glasyren på den avsvalnade flätorna.

Om du vill kan du strax före du bjuder på wienerflätorna bre på glasyren, då blir de extra goda!





Rulle med malet kött


Kvällsbit att bjuda familj eller vänner på
Ingredienser
Deg:
75 g margarin
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
1/4 tsk vitpeppar

Fyllning:
300 gram malet kött
1 finhackad lök
100 gram riven ost
½-1 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar

Gör så här

Fräs margarin och mjöl. Späd med mjölk. Låt koka 5 minuter. Vispa samman ägg och bakpulver. Tillsätt blandningen i den avsvalnade smeten under kraftig vispning. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Bred ut på smord bakplåtspapper.
Grädda i 225 grader ca 20 minuter.

Fyllningen:
Bryn köttet och löken. Krydda. Riv osten. Fördela fyllningen över bottnen och en del av osten. Rulla ihop. Strö på resten av osten och gratinera.

Servera med röbetssallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar